< div id=”header ”>< / div>

måndag 5 oktober 2009

VÄSTRA VALLGATAN - Paradgatan i Varberg!

Västra Vallgatan har varit genomfartsgatan i Varberg under ett antal år. Här ligger järnvägsstationen, systembolaget och närhet till centrum, torget och hamnen. När Wheels och Wings hålls som en årlig tradition ska det vara cruising på denna gata liksom vid skolavslutningarna.

Det finns ett PROBLEM: Gatan är fylld med BILAR. Redan för 15 år sedan uppmättes farlig mängd utsläpp från dessa bilar och konstaterande att bullervärden var för höga. Konkurrensen med annan trafik har också varit påtaglig.

Nu har GATUNÄMNDEN slagit sina hjärnor ihop och kommit fram till en lösning: http://hn.se/nyheter/varberg/1.594276. Vips har bilarna försvunnit! Det är synd att denna nämnd inte realiserat sina egna planer från förra året att bygga ut HELA Västra Vallgatan med en gång- och cykelväg. Det kostar lika mycket och tyvärr får vi hitta andra lösningar än detta om bilarna ska bort. Temporärt bör det på sommarmånaderna införas en avstängning av biltrafiken i dess mest frekventa del för genomfartstrafik samt andra körvanor resten av året.

1 kommentar:

MIKA sa...

En följetong. Vem minns inte " Jörgens krok" och " Filiberts hörna " MGz föreslog i motion till fullmäktige under mandatperioden 88 - 91 ett bilfritt centrum.
Sedan dessa dagar har man allt eftersom åren gått stängt av gatsnutt efter gatsnutt.
Vad tänker man sig att det ska sluta?
Bilfritt?
Nu är som sagt den stora genomfartsleden Västar Vallgatan en slags gårdsgata, där bilarna får köra men endast i fotgängarnas hastighet.