< div id=”header ”>< / div>

fredag 11 september 2009

Vad får vi för mat?

Vad är det som fastnar hos människor idag? För egen del är det maten som gör intryck på mig. Det tror jag gjorde intryck för många som la sin röst i EU-valet också. Många personröster gick nog till politiker som Marit Paulsen och Maria Corazza-Bildt för deras engagemang i matfrågor. Uppenbarligen behövs fler mattanter i politiken! Det kan gälla hanteringen av mat från där den odlas och föds upp om det gäller djur, till transporter, ev. förädling och förvaring fram till konsumenten.

På kommunal nivå är det mycket frågor som hur restauranger och fik sköter sin hantering. Ofta är det snabbmat i folkbesatta, designade lokaler och med alkoholtillstånd där maten utfordras i snygg förpackning. Vad man äter är inte så noga bara det är trevligt!

Den offentligt styrda maten är granskad på annat sätt. Det handlar om lagad till grunden mot halv- och helfabrikat, näringsvärde och tillsatser, pristillämpning och att maten äts upp och inte kastas.

För den privata konsumenten är det stora krav för en renlärig miljöpartist att köpa ekologiskt- krav- och rättvisemärkt när man går och handlar och helst vegetariskt- och närodlat också. Klimatmärkning är på gång och då tillkommer en viktig aspekt till.

Det finns ett otal böcker i ämnet om mat och massor av fakta och det gäller att själv vara medveten som konsument, politisk beslutsfattare eller del i ledet för att komma tillrätta med avarterna. Detta under ytan vad gäller diskussionen om vi har tillräckligt med bra mat att mätta munnarna på en snabbt befolkande jord med klimatproblem.

Inga kommentarer: