< div id=”header ”>< / div>

torsdag 20 november 2014

Dator med internetuppkoppling tillhör "skälig levnadsnivå" och Socialnämnden i Varberg fick ge sig!

Socialnämnden i Varberg en kontrollerande och stjälpande nämnd men i fallet med att en person som behövde en dator fick man rätta sig. Jag själv hjälpte en person som sökte ur en social samfond och beviljades 3000kr. (Noteras att i ansökan skrevs 8000kr).


Det är rimligt att varje person idag är beroende eller är i behov av internet mer eller mindre och att det tillhör livets nödtorft att ha tillgång till. Jo det finns på biblioteket men personliga ärenden vill man nog inte göra i offentligt ljus och att man ska behöva transportera sig eller vara beroende av öppettider.

För några år sedan ville någon socialsekreterare ha koll på IP-nummer varifrån ansökan skickades. Det räckte då med att ansökan kunde visa upp giltig legitimation och ett hyreskontrakt som boende i kommunen. I Varberg kräver man PERSONLIG inställelse på socialbyrån med grundansökan en gång i månaden och godtar inte att ansökan läggs av någon annan än den ansökan gäller.

Nu är det så att inte alla kan visa upp hyreskontrakt. Jag själv har varit i den sitsen som hemlös två ggr dels år 2000 och 2006. Det delades då bara ut matpengar alltså halva bidraget och naturligtvis inget till hyran. Burkinsamling blev den aktivitet som hjälpte mig att få ihop slantarna och jag fick i omgångar ligga ute under bar himmel då det inte fanns något "tak-över-huvudet".

Socialtjänstlagen som är till för att hjälpa folk har av socialnämnder använts till för att stjälpa folk mer eller mindre. Jag känner minst fyra personer som i dagsläget varit ute i samma sits. Samtliga fyra befinner sig nu på externa s.k. behandlingshem och samtliga mår i dagsläget alldeles utmärkt.

Frågan är den dag de kommer tillbaka till Varberg om de har något liv att komma tillbaka till?

Det är ingen självklarhet att ha nånstans att ta vägen eller att ha rätt till datorer. Socialnämnden ställer KRAV och har som mål att få människor att underordna sig deras regelverk tillsde ger upp. De är bostadsförmedlare genom sociala kontrakt. De är arbetsförmedlare genom tvångsanvisningar till gratisarbeten genom arbetscentrum. Därför är varje vinst mot socialnämndens tyranni en seger. De gör inte folk friska och självförsörjande. Snarare tvärtom.

Inga kommentarer: