< div id=”header ”>< / div>

fredag 7 mars 2014

Grönt breddar sig,öppnar upp ,växer och även medborgarna ska vara med!

De har varit skickliga att bredda sig.Jo miljöpartiet är inte längre ett enfrågeparti.Opinionssiffrorna ser oförskämt bra ut i Demoskop. Nya grupper av väljare attraheras av grönt. Birger Schlaug bloggar om hur grönt ska kunna vara mitten och inte tvärtom eller hur han nu får ihop det. Jimmy Sand bloggar mycket intressant om det "gröna folkhemmet". Ja grönt börjar bli INNE nu!

Lokalt har jag satt igång en debatt efter det att min enligt HN:s ledarsida "utmärkta motion" avslogs. KD:s inkryssade ledamot Kerstin Hurtig försvarar de varbergska landvinningarna och varför inte medborgarförslag behövs. Det blev SVAR DIREKT att med det resonemanget behövs det ju inte ens motioneras i kommunfullmäktige av de som är invalda läs svaret här. Alla borde vara nöjda men så fungerar inte verkligheten. Dessutom angavs inte en enda kommun som referens i svaret på min motion hur just "byråkratin" ökat i alla kommuner där medborgarförslag införts.

Det finns frågor som betraktas som känsliga även i partierna som är bättre att läggas som medborgarförslag. Det finns hos majoriteten ofta en överenskommelse att det tar vi internt och det behöver inte alla veta. Jag har själv suttit i majoritet både med rött och blått så jag vet.

Det finns frågor som spänner över flera partier där alla befinner sig i minoritet inom just sitt parti eller där det är kluvet. En öppnande faktor kan vara just att det läggs som medborgarförslag då känns det lättare att tycka fritt utan partilåsningar. Alla vill inte belasta partipaketpolitiker invalda med sina koncept att omformulera en fråga de speciellt brinner för att de ska motionera om.Det vill de göra själva.

Inga kommentarer: