< div id=”header ”>< / div>

måndag 23 maj 2011

Miljöpartiet bygger rödgrönt utan vänsterinslag!


I Tyskland går det riktigt bra för de gröna. Bremen en gammal hansastad som också har delstatsbefogenheter är stabilt röd -grön efter att ha varit stabilt röd i många år. Vad sägs om att ettan är SPD med 38,3% av rösterna och tvåan är Miljöpartiet de gröna med 22,7% som knapp tvåa före kristdemokraterna. Där handlar det inte om att gå i mitten utan att hålla socialdemokraternas gamla makthegemoni stången för att därigenom få mer att säga till om.

Miljöpartiet i Sverige har inte bara valt nya fräscha språkrör och en ny partisekreterare. Det har också valts en ny partistyrelse som inte blev det kindertgarten jag befarat med storstadsfolk. Bra blandning och halva byts ut då halva sitter i två år i följd. Vill dock påpeka att jag tycker den 25 ledamotstarka riksdagsgruppen har ett säkert övertag i styrka mot det beskedliga PS:

Om det är som "mittenparti" nu moderaterna ska utmanas låter jag vara osagt. Men väljarna står i huvudsak till vänster om mitten och de nya språkrören tillhör inte direkt mittens rike. Det kan bli svårt med övertygandet vad som gäller hos samhällsförändrarna. Annars är systemkritiken inte särskilt framträdande. Det är väl en renoverad upplaga av rödgrönt som ska tas fram möjligen utan vänsterpartiet och i lösare form. Men utfallet av detta återstår att se.

Inga kommentarer: