< div id=”header ”>< / div>

tisdag 22 april 2014

Göteborg går i bräschen vad gäller stadsodling men det behövs på fler ställen!

Odlingslåda
Det spirar av stadsnära odlingar i Göteborg.När man ser hur förtätningar blir större ytor för lägenheter och ytor blir till asfalteringar eller garage funderar jag på grönytor. Ja inte såna där gemensamma som sköts av vaktmästare eller inom det egna reviret i hemmet utan av den som vill odla och fixa till något för trivselns skull.
Jag tänker inte på kolonilotter heller där det egna reviret bevakas lika hårt som fritidshuset eller den egna täppan och där det krävs en egen kapitalinsats och hyresavgiften är som att gå på gym. Allt för mycket är byggt på medelklassens lönevillkor och mån av tid.

Framför allt finns det odlingsintresserade som kräver en liten låda att pröva lyckan någonstans. Själv bor jag i ett kvarter där man bara ska vara. Ja någon grannsämja finns inte att göra något ihop. Var lycklig för helvete eller flytta heter det. Inte verkar de lyckligare i det förtätade bostadsrättskvarteret snett mitt emot heller fast de betalat dyra insatser för siott priviligierade boende.

Stadsmänniskan är alienerad inte bara utifrån andra människor individuellt utan också från det gröna.Många skaffar sig djur av olika slag medan andra är allergiska mot såna. Har man facebook ser man ofta katten eller hunden spela huvudrollen där. Ja varför inte skaffa bin då eller höns. De producerar ju ändå något?

På något sätt är det kostnader och krävs både kapital och intresse samt flera för att sköta hus och ytor i anknytning till detta. Ett enkelt torp ute på landet är inget för välfärdsmänniskan. Ska det vara något är det ett fritidshus helst nära havet i så fall som man kan göra något av och helst flytta in i permanent på äldre dagar.

Detsamma gäller synen på maten. Inte plockar man bär och svamp som förr nej det finns thailändskor som överförtjusta väntar mig som kund på torget när det är säsong.Sedan har jag ju hur mycket matställen som helst att gå till i centrum här.För att inte tala om utbudet i mataffärerna. Kanske borde det bildas matlag som dels bildar en social gemenskap och som också organiserar upp.Men i dagens samhälle är vi justintime-beroende och har inte tid även om vi har råd.Vi har ju alltid annat att göra.

Inga kommentarer: