< div id=”header ”>< / div>

torsdag 19 januari 2012

Viktig V-motion om äldrevården!


Viktig motion på väg fram till kommunfullmäktige i Varberg.Att socialstyrelsen har luckor i sin granskning känner nog alla till därför är det en BRA motion som V i Varberg lagt som uppmärksammar något som borde beröra oss alla inte bara V. Här en blogg om MP:s utgångskrav vilket är väl i linje med motionen.


Kungsäter 2011-01-22
Motion om riktlinjer för bemanning på kommunens äldreboenden
Under 2010 gjordes det ett TV-reportage om demensboende och missförhållanden som rådde på dessa. Många blev rätteligen upprörda.
Efter en oanmäld inspektion som Socialstyrelsen genomförde på 94 äldreboenden spridda över landet, natten mellan den 8 och 9 november 2010, kan man konstatera att dessa missförhållanden är mer regel än undantag inom svensk demenssjukvård. I sex fall av tio låstes de dementa in på sina rum eller på avdelningen och personalen lämnade lokalen.
Dessa missförhållanden råder även inom Varbergs Kommun. Efter flera kontakter med personal och anhöriga anser Vänsterpartiet att det är nödvändigt att kommunen fastställer riktlinjer för hur bemanningen på kommunens äldreboenden ska se ut.
Nedan ett utdrag ur ett av de många e-mail som Vänsterpartiet mottagit:
”Det enda svar man får från ordförande och vice ordförande i Socialnämnden är: "Alla är så nöjda med den vård och omsorg som de får, vi hör aldrig något annat".
Detta säger även Håkan Strömberg.

Vakna - verkligheten finns bakom hörnet om man vill se den!
Personalen har munkavel och får inte prata med anhöriga om hur det verkligen är.
Vi skall hänvisa dem till enhetscheferna istället. Cheferna har till och med talat om för oss anställda att när det gäller media skall vi hänvisa dem till chefen.”
Vänsterpartiet väljer att tro på de uppgifter vi får från anhöriga och de som arbetar ute i verksamheterna, till skillnad från majoritetens representanter som i kommunfullmäktiges talarstol står och säger att personal och anhöriga ljuger.
Vänsterpartiet anser att socialnämnden bör få i uppdrag att ta fram riktlinjer för lämplig bemanning i demensvården. Dessa riktlinjer skall också vara ett rättesnöre och lägsta kvalitetskrav vid eventuell upphandling av privat äldrevård.

Vänsterpartiet yrkar enligt det ovan anförda att Varbergs kommunfullmäktige beslutar
att Socialförvaltningen får i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur lämplig bemanning i äldrevården ska se ut
att dessa riktlinjer skall gälla som rättesnöre och lägsta kvalitetskrav vid eventuell upphandling av privat äldrevård
Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp, genom gruppledare

Freddy Jensen, V

Inga kommentarer: