< div id=”header ”>< / div>

måndag 7 juni 2010

Det närmar sig val men vad händer efter valet?

Formationerna på riksnivå är utstakade. Det BLIR rödgrönt mot Alliansen som huvudaktörer vad gäller att få majoritet i riksdagen. Utan att värdera vad olika utspel, uppgörelser och samarbeten kommit fram till så styr detta naturligtvis vad som kommer fram lokalt till viss del.

Hur fria är det som planeras lokalt och regionalt. JU starkare enigheten är desto större chans att det håller. För Hallands och Varbergs del är dubbelspåret genom Varberg en avgörande fråga.Här har valet ingen betydelse. Det blir dubbelspår men när???? Andra saker som kan påverka är trafikeringen på järnvägen. Vi har Öresundståg och SJ med tåg genom Halland och vad händer vid rödgrön valseger? Genombrotet i Hallandsåsen ökar också fokuseringen på järnvägen där vi förvänmtar fller godstransporter den vägen.

Regionfrågan är avgjord för Hallands del och enigheten i Halland är total men inte i andra delar av landet och de rödgröna har utspel om fler regionsbildningar.  Oron i Halland är obefogad. Det var faktiskt moderaterna som tidigare ville upplösa landstingen och Socialdemokraterna som förespråkade storregioner och hotade dela Halland.

Centern är det partiet som hårdast kämpat för Region Halland och de har nu nått sitt mål men i ett läge som ett allt mer svagare parti får möjligen se att andra partier som tar maktposterna OM det inte uppstår oväntade uppgörelser efter valet som gör att centern klamrar sig fast. Det går inte att underskatta centerns starka ställning i Halland som folkrörelseparti.

Miljöpartiet som idag har ett samarbete regionalt med alliansen håller nu på att formera sig och sakläget är att det inte finns planer att hålla sig utanför majoriteten utan istället stärka den gröna profilen. Det finns all anledning att vänta vidare besked då landstingsstyrelsen har möte idag.

Inga kommentarer: