< div id=”header ”>< / div>

onsdag 4 januari 2017

SD tas allt mer på allvar och MP på väg att bli en flopp !


Inzios mätning borde sätta Miljöpartiet i eftertanke som inför valet 2014 utmanade SD som tredje största parti (det var man redan) och centern i Miljöpolitiken och liberalerna i skolpolitiken.

Troligen gör inte MP det. De har långledigt i jul- nyårs- trettonhelgerna och återkommer efter den 9 januari.

Jobb och sysselsättning (M)

Moderaterna tätt följt av Socialdemokraterna har den nästa jobbpolitiken. Uppstickare Centern och Sverigedemokraterna som ökat sin trovärdighet markant sedan valet.

Skola och utbildning (L)

Liberalerna tätt följt av Socialdemokraterna har den bästa skolpolitiken. Uppstickare Sverigedemokraterna som inte ligger långt efter och gjort en rejäl uppryckning sedan valet. Var finns MP?

Försvaret (SD)

Sverigedemokraterna har tagit över Moderaternas paradfråga. I kören Liberalerna och Socialdemokraterna som tappat.

Svensk ekonomi (M)


Moderaternas bästa gren men stort tapp sedan valet. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna hög trovärdighet. Miljöpartiet obefintliga på området.

Flyktingar och invandrare (SD)


Total dominans från Sverigedemokraterna. Centern som röstade mot asyllagen och Socialdemokraterna för långt efter som delar andraplatsen.

Miljö och klimat (C)

Centern har tagit över Miljöpartiets paradfråga. Icke-miljöpartierna Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna delar tredjeplatsen.

Sjukvården (S)


Trots stort tapp är S ändå sjukvårdspartiet men både M och SD skuggar.

Äldreomsorgen (SD)

Sverigedemokraterna anses nu ha den bästa äldreomsorgen och de röda partierna S och V som är tvåa och trea tappar.

Min analys och sammanfattning


Politikerna i de etablerade partierna har kraftigt underskattat Sverigedemokraternas förmåga att bredda sig och sin förmåga att bita sig fast vid de större partierns siffror och svenska folket. Miljöpartiet tvärtom att genom att införliva sig i etablissemanget har de inte bara tappat sin paradfråga Miljö och klimat utan också försöken till breddning.

Försöken att göra flyktingfrågan och skolfrågan till MP-frågor har misslyckats totalt för MP och det finns inget som tyder på att de kommer att återtas så länge MP biter sig fast i regeringen. Intern opposition slås obönhörligt ner från dem som vill kritisera MP:s ledning.

SD kan bida sin tid. De är på väg in bland etablissemangspartierna och kommer att bli allt mer rumsrena om de blir av mec en del sänken som idag förknippas med partiet.

Inga kommentarer: