< div id=”header ”>< / div>

fredag 20 januari 2017

M bildar allians med enbart KD?


Moderaterna redo att fälla regeringen?

Centern och Liberalerna vill inte ha en Alliansbudget men KD välkomnar förslaget från Anna Kindberg-Batra.

KG Bergström krönikör i Expressen talar om att Alliansen nu är mer splittrad än någonsin.

Rent konkret är det så att Alliansen före valet lovade att om de inte blev större efter valet 2014 skulle de släppa fram en rödgrön regering förutsatt att de stöttades av Vänsterpartiet.

Sedan föll DÖ-överenskommelsen då KD avfärdade det på sin kongress och champangekorkarna flög i taket. I praktiken har inte DÖ upphört då de borgerliga partierna inte kan enas om en budget. Det har föranlett att främst M och KD gått kräftgång i opinionen och måste göra något. Varför fäller de inte regeringen säger alliansfolk?

KG Bergström Expressen
"Men det finns också nackdelar för C och förmodligen också L att säga nej. Dels kommer en och annan borgerlig väljare tycka att de betett sig illojalt mot Alliansen dels avstår de från automatiska sakpolitiska fördelar. Den rödgröna regeringen planerar ny flyg- och lastbilsskatt. Annie Lööf avskyr båda. Men eftersom S, V och MP kommer att bädda in dessa förslag i det skyddande budgethöljet kommer de att gå igenom, som budgetlagen är konstruerad. Det skulle också ha varit betydligt enklare att ge polis och försvar ytterligare pengar. Ovanpå det avstår Lööf från ännu en fördel. Det är just nu guldläge för en regering. Högkonjunktur och kanonbra statsfinanser.
Nu när luften håller på att gå ur alliansen som aldrig tycks enas måste därför Anna Kindberg-Batra stämma av i bäcken. Annie Lööf har stadigt medgång och Annie ses också som den stabilaste ledaren inom alliansen då centern också går framåt."

Vem som helst kan räkna ut att det idag inte finns något regeringsalternativ alls som kan matcha upp mot SD+MP trots att dessa kallas en svag regering. Men M+KD skulle mycket väl kunna göra det förutsatt KD håller sig över spärren. Ingen tvekan om att SD ser det som bättre alternativ än nuvarande regering.

I vilket fall som helst är en fyrpartiregering idag typ alliansen 2006-2014 något som tillhör dåtiden.

Inga kommentarer: