< div id=”header ”>< / div>

torsdag 5 maj 2016

Tänk om EU-valet 2014 kunde bli ett lokalt valresultat 2018?


Är det något Miljöpartiet inte låtsas om är det De Grönas framgångar i Baden-Würtenberg där det nu regeras grön-svart.Antagligen Europas mäktigaste gröna parti.

Medan striden står het vilken person som är bäst lämpad i svenska miljöpartiet som språkrör och nystartare i en S-ledd regering så har De Gröna i den tyska delstaten bytt partner.

Det gick inte så bra för deras juniorpartner i delstaten SPD och den är inte längre grön-röd alternativet blev att byta sida till grön-svart. Det sista är CDU kristdemokraternas färg.

De Gröna i Baden-Würtenberg var det första gröna partiet som kom in i en delstat och har alltså lång erfarenhet bakom sig i Tyskland. De Gröna där var också först med att vara störst i en regeringskoalition på delstatsnivå av alla gröna partier.Nu är det störst av alla i delstaten.

Om vi nu ser läget inför nästa val i Sverige och trenden fortsätter med ett S som förlorar styrka och ett grönt parti som inte lyckats svara upp med det bortfallet står Miljöpartiet inför en besvärlig sits.

Liksom nu är rödgrönt ihop med V i minoritetsläge
och eftersom inte DÖ gäller kan man spekulera vilt med ett MP som nitat sig fast i en rödgrön sosseregering om de vill vara med i en regering där det ser ut nästan som nu i opinionen?

Ju längre Miljöpartiet förknippas med S och vänstern ju svårare blir det att vinna liberala väljare och mittenväljare. Desto mer legitimeras Vänsterpartiet och de kan också växa i styrka och MP riskerar att bara bli tredje största parti i vänsterblocket.

Det jag skriver nu är att svära i kyrkan. I Varberg blev MP större än M i EU-valet 2014 med 15% av rösterna. Dvs skulle ett sån situation i Varberg ge en grönblå dominans. Jag ser ett kommunråd , ordförandeposter i de stora nämnderna och även de lokala bolagen och naturliggtvis en bra fördelning till de blå allianspartierna.

Så tänk om EU-valet 2014 kunde bli valresultat lokalt i Varberg 2018 vad kul det skulle vara att bo i en ort som är förknippad med kärnkraften...och sol på sommaren.

Inga kommentarer: