< div id=”header ”>< / div>

söndag 22 maj 2016

Det är sisu i finska gröna medan svenska miljöpartister deppar i regeringen !


Vad innebär det för MP att sitta så djupt i regeringen? Hur nära ska man samarbeta med S? Ska det ske ända fram till valet och ska Miljöpartiet gå ut med ett gemensamt valmanifest med socialdemokraterna?

Jag kunde ställt samma fråga till Miljöpartiet i Varberg om de tänkt göra samma sak med Varbergsalliansen. Hur djupt ska man gå in ett samarbete och hur distanserad ska man vara för att bibehålla identiteten?

Om det inte finns någon oberoende grön medlemsbas som bygger upp partiet underifrån blir det en karriärskola för karriärister och rekryteringen sker från ett uppifrånperspektiv.

Miljöpartiet kan om de vill jämföra sig med finska Gröna som suttit i regeringen men som nu laddar om utanför regeringen.

"De Gröna väljer en annan väg än regeringen. De vill inte återgå till lägre löner, kvinnor som är hemma och en sämre utbildning. Niinistö poängterar att De Gröna vill satsa på barnen och skapa en framtid för dem. De Grönas Finland skulle vara det första landet att ta i bruk en basinkomst som är lika för alla"


Vad skiljer finska Gröna förutom att de inte sitter i regeringen?

1) De Gröna har den populäraste partiledaren i Finland: Ville Niinistö

2) De Gröna är ett parti på uppgång med 13,5% i senaste opinionsmätningen.

3) De Gröna är FÖR basinkomt och medborgarlön något svenska MP har svårt att driva i nuvarande regering möjligen för att det inte står i regeringsöverenskommelsen om man vill skylla ifrån sig.

Inga kommentarer: