< div id=”header ”>< / div>

tisdag 17 maj 2016

"Där föll den poletten ner"



Apropå kolfrågan och andra svåra frågor har jag också haft dem på mitt bord i Varberg. Jag har också suttit i lokal "regering" mellan 1994-1998 då staden regerades av rödgrönt där Miljöpartiet hade en nyckelroll. Varberg har som bekant haft ett innehav av fyra kärnkraftverk som levererat mest el i Norden. Då är det speciellt att vara miljöpartist i ledande position i kommunstyrelsen och som gruppledare.

När det gällde vår partiuppgörelse lokalt var den inte speciellt omfattande men det var en överenskommelse S, V och MP klarade av på tre timmar dagen efter valet. Det mest överraskande var kanske att Miljöpartiet mandatperioden innan satt i "regering" med alliansen. Således satte kommunrådet (C) kaffet i vrångstrupen när han läste att Varberg för första gången på sedan kommunsammanslagningen fått S i styret med hjälp av miljöpartiet.

I vilket fall som helst fungerade styret och det fanns ventiler så att inget parti kom bort men riskerade naturligtvis att bli överkörda av stora S-partiet. S hade 26 mandat, MP 3 och V 2.

Besvärliga frågeställningar som kom upp gällande energiområdet.

1. Vattenfall aviserade att de ville bygga en kol-eller naturgaseldad anläggning jämte Ringhals oberoende vad som hände med kärnkraften. Jag skrev snabbt som attan en motion om att säga NEJ till detta och Vattenfall valde själva bort kolen som alternativ och då var det naturgas som till slut gällde. Jag ringde runt motståndare utomparlamentariskt såväl som politiker från alla läger för att förankra min inställning.

Frågan snabbehandlades och gick igenom kommunmaskineriet och diskuterades i vår sammarbetsgrupp rödgrönt. När motionen sedan nådde kommunfullmäktige fanns ingen emot min motion utan Varberg kunde yttra sig att vi kunde använda vårt kommunala planmonopol för att STOPPA att det nyanlades ett naturgaseldat kraftverk på Väröhalvön.

2. SKB ville med anledning av att hitta slutförvar av kärnkraften göra en cartering i Varberg då vi hade kärnkraftsproduktion. Bland kärnkraftsorterna var inte Kävlinge aktuellt utan SKB hade Varberg, Oskarshamn och Östhammar att sondera kring. Jag och S-rådet hade inget emot en cartering att vi undersökte markförhållanden. Det kunde gynna oss i vårt arbete med översiktsplanen. DEt som hände då var att när MEDIA gick ut med detta svarade centern upp med att detta hade de som kärnkraftsmotståndare ALDRIG gått med på.

Dessutom kallade miljöpartiet till möte att beslutet var dåligt förankrat som jag aviserat. Jag pressades att backa i frågan. Kvällen före kommunstyrelsen då vi skulle ha uppe ärendet hade vi en jordbävning i Varberg. Jag ringde upp S kommunråd som svarade "Där föll den poletten ner" och vi kunde med detta som skäl ändra oss båda två och en ENIG kommunstyrelse sa NEJ till att SKB fick göra undersökningar för slutförvar i Varberg.

Som bekant ligger mellanlagret i Oskarshamn CLAB och slutförvaret är tänkt att vara i Östhammar.Men med tanke på att Varberg inte tar ansvar för slutförvaret borde det vara lika naturligt att stänga ner alla kärnkraftverk i Varberg.

Inga kommentarer: