< div id=”header ”>< / div>

onsdag 13 augusti 2014

Mehmet Kaplan på turne i Halland om upprustning av miljonprogramsområden!

Mehmet Kaplan är på turne i Halland där han bl.a. vill för Miljöpartiets räkning ta tag i miljonprogrammen. Inget nytt i och för sig jag har bott i ett sådant för ett tjugotal år tillbaka. Jag har även en pojk uppvuxen sina sex år i Lövgärdet i Göteborg så vem skulle kunna säga mer än mig vad som behövs i denna typ av områden?

Problemet är att det nästan alltid är folk utifrån som ska säga vad som behövs i denna typ av områden. Inte minst när MP tar hit en med gedigen bakgrund från en stockholmförort? Men finns det lokala talespersoner som bor i sådana områden på valbara platser på listorna? Jo vi har ett antal på vår lokala lista med erfarenhet från s.k. tunga områden.

Jovisst behövs satsningar. På Sörse i Varberg där jag bodde har affären lagts ner som varit sedan området byggdes för kunderna sviker. Det har byggts två nya huskroppar inte långt ifrån vad hjälper det? En lekplats har fått en ordentlig upprustning. Området har förgrönats och kretsloppsanpassats och jag vill påstå att vårt kommunala bostadsbolag gjort ett jättejobb med detta.

Inte minst vad gjorde jag själv när jag bodde där? Jag lade in en motion om att kretsloppsanpassa området 1996 och det blev en miljöcertifiering som tog några år att få genomfört.Det har blivit bättre med källsortering vid sopstationerna och vad är felet då nånstans inte i den yttre miljön?

SD har haft sina siffror i just såna här områden: Sörse i Varberg och Rannebergen i Angered inte långt ifrån Lövgärdet. Varför? Jo det är i såna områden dit invandrarna kommer som sedan ska integreras med svenskar. Svenskar flyttar ifrån också de invandrare som kommit tidigare och nya grupper invandrare flyttar in. Folk hinner inte rota sig.

Vad händer kulturkrockar uppstår. Jag vet har ju själv bott och varit i såna områden och just där kan stora motsättningar uppstå. Men lösningen är inte att putta på med nya invandrare i redan invandrartäta områden. Det är att sprida grupper runt om i kommunen och att integrera bland dem där det finns bostadsrätter och villor.

Det är också att blanda bebyggelse bygga hyreshus där det finns mycket villor så vi får en bättre integration. Miljonprogrammen var ett enda stort misslyckande att bygga bort bostadsbristen och mycket har gjorts för att få bort de misstag som gjordes då i form av byggfusk

Det finns mycket lovvärda idéer men har en uppfattning att Miljöpartiet mer och mer blir ett medelklassparti och väljarna kanske finns någon annanstans än just i miljonprogrammen. Men SD ska naturligtvis utmanas men då gäller det att de initiativ som skapas i områdena får mesta möjliga stöttning. Dock skulle jag inte kunna lova lägre hyror just där snarare högre. För ska det ske förbättringar kan vi inte ropa på att staten ska betala. Det får bekostas på andra sätt med största möjliga samverkan mellan flera parter.

Inga kommentarer: