< div id=”header ”>< / div>

måndag 23 juni 2014

Granska gärna ALLA skolor S inte bara friskolor!

Peje Emilsson VD för Kunskapsskolan
Läser VD:n Peje Emilssons grundare och delägare i Kunskapsskolans debattartikel i DN om friskolor. Det har också kommenterats i en ledare i HN signerad Bengt Wernersson. (Märk väl från en lokaltidning som nyligen aviserat nerdragningar och vars huvudtryckeri ska förläggas till Landvetter.)

Huvudmotståndet mot friskolor sägs inte vara valfriheten och kvalitén utan att de "tillför inget nytt" och att "vinster försvinner ut ur verksamheten" hos motståndarna. Det finns olika skäl och olika hårt motstånd men likväl är det inte bara oro i friskoleleden utan också i de kommunala skolorna som utsätts för konkurrens som föranleder debatt.

När jag i Varbergs kommunfullmäktige i maj 2014 yrkade på återremiss när Kunskapsskolan inte hade sitt yttrande klart från Skolinspektionen gällande den fastighet de tänkt etablera sig avvisades det från oppositionen. Sakfrågan gällde en överföring av en fastighet till Varbergs Fastighets AB men i  S reservation och debatt handlade det mer om en skolfråga då detaljplanen måste ändras än själva sakfrågan.

Socialdemokraterna i Varberg har tänkt driva ett "chicken race" inte minst med Miljöpartiet som tidigare ställt sig positiv till fler friskolor men som nu börjat darra på manchetten. Kanske för att hålla sig väl med Vänsterpartiet som intar den ordinarie plats i BUN-nämnden som MP borde haft efter valresultatet 2010.

Det måste naturligtvis finnas en balans om det ska släppas fram friskolor, var och i vilket syfte. Kommunen hinner för tillfället inte ens att bygga ut de skolor som är beslutade i budget Ankarskolan och tre förskolor på grund av försening i detaljplaner. Detta är alltså ett större hot än friskoleetableringar i kommunen i dagsläget.

Det är många delbeslut som tas innan en skola kan etableras, det ska kalkyleras om ens eleverna väljer dem och vilka program de är tänkt att vilja ha och i vilken grupp elever de tänkt sig skolan som bedriver verksamhet. Det finns också kvalitetskrav som går att sätta upp om det nu är så lönsamt att karva på elevers behov av utbildning. I annat fall en stor budgeterad kostnad för kommunerna.

Jag förmodar att S även går igenom vad Arbetsförmedlingen köper sina utbildningar eller vad som passar den enskilde som behöver förkovra sig. Det finns många distansutbildningar att välja på och som inte kräver så mycket av "studieutrymme".

Jag själv fick en distansutbildning av Miroi ute på ett industriområde i en skrubb ute på Klara (ideell förening). Ingen lärarkompetens på plats, ingen handledare det skulle tas via nätet. Datorn en trögstartad Windows XP som plockades fram för ändamålet. Böckerna var otidsenliga och ansvarige för utbildningen tog semester när jag höll på. Läraren för kursen på distans var långtidssjukskriven redan när jag påbörjade kursen.

Kanske är det detta S i Varberg skulle granska och också invänta vad Skolinspektionen har att säga om Kunskapsskolan innan de kör löften om valkampanj om att stoppa friskola i en byggnad där socialförvaltningen beslutat sig för att utrymma. I byggnaden har varit såväl SFI-utbildningar och Datortek (som jag gick) för 15-20 år sedan men det kommer nog bara jag ihåg. Mitt minne sträcker sig längre än kortsiktiga valvinster.

Inga kommentarer: