< div id=”header ”>< / div>

onsdag 22 november 2017

Genombrott för det gröna partiet Alternativet i kommunalvalet i Köpenhamn !


Intressant val i Danmark i kommuner och motsvarigheten till svenska landsting. Socialdemokraterna gjorde ett i huvudsak bra val och stärkte sina positioner.

I Köpenhamn där S redan är starka gjorde det gröna partiet Alternativet ett bra val och får vice posten som borgmästare.

Som helhet räknas framförallt Socialdemokraterna som vinnare i kommunvalet och likaså det ganska nybildade Alternativet ett grönt parti som kanske inte fick så många platser men gjorde ett mycket bra val i huvudstaden.

Sammantaget blev alltså både Danmark rödare men också grönare. Det dominerande liberala partiet Venstre backade och Dansk Folkeparti danska motsvarighet till SD åkte på pumpen ordentligt jämför med tidigare val.

"Gårdagens danska kommunval blev en seger för Socialdemokratiet som fick 32,4 procent av rösterna i hela Danmark jämfört med 29,5 procent vid förra valet 2013. För det borgerliga regeringspartiet Venstre blev valet en motgång med 23,1 procent av rösterna, en minskning med 3,5 procentenheter. Även Dansk Folkeparti tillhör förlorarna med en tillbakagång på 1,3 procentenheter till 8,8 procent och en förlorad borgmästarpost i Köpenhamn."

"Det nya partiet Alternativet blev en stor vinnare i Köpenhamn med 10,5 procent av rösterna. Det gör Alternativet till Köpenhamns tredje största parti med sex mandat i borgerrepresentationen och med en av de sju borgmästarposterna klar efter nattens förhandlingar. Alternativet erövrar borgmästarposten från Dansk Folkeparti"

Mer finns att läsa här om danska kommunvalet.

Inga kommentarer: