< div id=”header ”>< / div>

tisdag 17 oktober 2017

Kv Renen saneringsarbetet fortsätter med nödvändig rivning av byggnader som inte kan bevaras !


Insändare i HN från styrande alliansmajoriteten i Varberg

Först vill vi understryka att vi i grunden är positiva till att värna och bevara gamla fina kulturbyggnader, därför tog vi beslutet för två år sedan att noggrant undersöka möjligheterna att bevara delar av byggnaderna.

Varför föreslår vi då rivning av kv. Renen?

1. Kv. Renen är ett av Sveriges mest förorenade områden. Av den anledningen har Naturvårdsverket – i stor konkurrens- beviljat 92 miljoner kronor för att sanera området. En strikt tidsplan finns antagen som förutsätter en effektiv sanering, att då ta hänsyn till att A- och B-hallarna står kvar är en stor risk för försening. Förutom försening så fördyras saneringen med uppskattningsvis 11 miljoner.

2. Det är Trafikverket som ansvarar för byggnationen av dubbelspåret i tunnel under Varberg. Detta arbete är beroende av saneringen på kv Renen. Även detta projekt har en tight tidsplan och tillåter inga förseningar. Stor risk finns att hanteringen av hallarna försenar såväl provtagningar som sanering.

3. Hur lyckosam saneringen av kv Renen blir kommer att visa sig först efter ett omfattande kontrollprogram (under 5 år). Användningsområdet efter en lyckosam sanering antas bli ”mindre känslig användning”.

4. Förfallet av fastigheten har gått för långt och har accelererat efter det att frågan var uppe i KF senast. 50-70% av allt material måste bytas ut mot nytt material. Även om det enligt PBL är ok och ändå är att betraktas som renovering, så går tankarna onekligen till den omfattande debatten om renoveringen av Heijlska huset som av några klassades som ”Fake” på grund av så mycket ”nytt material”.

5. Stora delar av anläggningen är redan rivna, detta på grund av konstaterad kraftig förorening. Kv Renen är inte längre komplett.

6. Det går kanske att renovera Renen men det är inte ekonomiskt är försvarbart. Enbart väderskydden för B-hallen och delar av A-hallen skulle kosta 18 miljoner för ett år – därefter 2,9 miljoner/år i hyra. Att restaurera en så stor anläggning skulle ta många år.

Därtill kommer att åtgärda takstolar och konstruktioner med nytt material – detta skulle innebära åtskilliga miljoner – utan att veta vad fastigheten kan/får användas till.

Vi föreslår att kommunfullmäktige ska besluta att säkra underhållet av kontorsbyggnaden och vaktmästarbostaden samt att undersöka bevarandemöjlighet av muren och lämpliga byggnadsdelar på Renen 13.

Ann-Charlotte Stenkil (M)


Harald Lagerstedt (C)

Stefan Edlund (MP)

Tobias Carlsson (L)

Kerstin Hurtig (KD)

#kvrenen #Varberg

Inga kommentarer: