< div id=”header ”>< / div>

tisdag 15 augusti 2017

Kommer kultur- och fritidsnämnden i Varberg att avstyrka detaljplanen som vill storexploatera kv Snidaren?

Husen på bilden finns inte längre på Malmgatan i kv Krukmakaren det ska ersättas med ett hus med 40 bostadsrätter.

Gällande byggnationen har jag tillstyrkt detaljplanen då ingen omfattande bebyggelse finns i cess närhet och inga direkta kulturvärden förelåg för rivning. Ett exempel på "varsam" förtätning även om det kanske finns synpunkter hos de närmaste grannarna.

kv Snidaren är nu nästa föremål till att få en förändrad detaljplan. det innebär fler rivningar ersatt med helt ny bebyggelse om detta går igenom.

Kritiken mot att fortsätta storstadsbyggnationen Lorensberg österut mot Snidaren i centrala Varberg skapar protester.

Trafikbullerutredning kv Snidaren

Ett förslag till yttrande på REMISS till detaljplan gällande Snidaren har varit uppe i kultur- och fritidsnäämndens arbetsutskott

Detaljplan för SNIDAREN 1,13,14 och 15, Varbergs kommun

Förslag till beslut

Att föreslå: Kultur- och fritidsnämnden avstyrka förslaget till detaljplan för bostäder kv Snidaren 1, 13, 14 och 15, Varberg. Nybyggnation i enlighet med planförslaget innebär att den redan voluminösa och storskaliga miljön (”storstadskaraktären”) inom de intilliggande kvarteren Lorensberg och Kanngjutaren riskerar att förstärkas. En omarbetning av planförslaget bör ske, där fokus läggs på byggnader i tre till fyra våningar och större hänsyn till omgivande kulturmiljöer. Den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen på fastigheten Snidaren 13 bevaras

saxat från Hembygdsföreninbgen Gamla Varberg:s hemsida
"”Idag är byggidealet sex våningar”

Förtätningen av våra städer diskuteras livligt. I Uppsala finns en forskargrupp runt professor Per G Berg vid Lantbruksuniversitetet, som studerar förtätningens effekter.

De förespråkar balans mellan täthet och gleshet. Till Upsala Nya tidning säger han att folk vill bo glest och tätt på samma gång. I sexvåningshus ser man t ex inte föräldrar att släppa ut sina barn på gården. Det är för långt bort. Vuxna känner sig övervakade på gården och undviker den. – Idag ska man ha in så mycket människor som möjligt. Skillnaderna i ljusinsläpp blir dramatiska. En gård med gårdshus som omgärdas av sexvåningshus har tio gånger mindre ljus än en rimligt rymlig gård utan gårdshus omgärdad av fyravåningshus.

Att förtäta för mycket skapar inte den sociala närhet som man eftersträvar. Då behåller mänisor sin sociala distans. Trygghet, nytta och gemenskap går förlorad.

Detta är tankar som byggnadsnämnden i Varberg borde känna till innan de godkänner detaljplanen för del av kv. Snidaren"

Inga kommentarer: