< div id=”header ”>< / div>

tisdag 18 april 2017

Klimatklivet stärks med ytterligare 500 miljoner kronor under 2017


Klimatåtgärder

Klimatklivet är en av regeringens viktigaste satsningar för att få igång klimatåtgärder över hela landet. I vårändringsbudgeten föreslår regeringen att Klimatklivet stärks med ytterligare 500 miljoner kronor under 2017 för att öka takten i omställningen till ett fossilfritt Sverige. Detta är en nyhet ur budgetöverenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet.


Klimatklivet ska stärka lokalt och regionalt arbete genom stöd till klimatinvesteringar, exempelvis i en stad, kommun, på ett företag, i en skola eller i ett län. Hittills har 628 inkomna ansökningar beviljats vilket är en tredjedel av alla inkomna ansökningar. De flesta åtgärderna handlar om att installera laddpunkter för elfordon, konvertera från fossilt bränsle till förnybart eller utöka produktion av biogas.

– Det finns ett stort engagemang ute i landet och en stark vilja att bidra i klimatarbetet. Klimatklivet har hittills lett till klimatinvesteringar inom alltifrån laddstolpar till cykelvägar och energikonvertering av chipstillverkning. Med en stärkning om ytterligare en halv miljard så kan fler men även större projekt få stöd, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat

Omställningen av Sverige till ett fossilfritt välfärdsland är en av regeringens mest prioriterade frågor. Klimatklivet väntas, med den föreslagna satsningen, minska de årliga utsläppen med ca 1,5 miljon ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar en femtedel av de totala årliga utsläppen från alla bensinbilar i Sverige.

– Regeringen har tidigare föreslagit stora tillskott till Klimatklivet. Nu tar vi ytterligare steg och tillför 500 miljoner kronor för år 2017, för att öka takten i klimatomställningen. Det här är mycket viktigt för vår tids ödesfråga. Vi bär alla ett ansvar för att värna om miljön och klimatet, säger finansminister Magdalena Anderson.

Satsningar ska generellt sett matchas med minst 50 procents medfinansiering av företag, kommuner, landsting och bostadsrättsföreningar. Genom Klimatklivet möjliggör regeringen klimatinvesteringar i Sverige för 8–10 miljarder kronor under perioden 2015–2020.

I budgetpropositionen för 2017 stärkte regeringen satsningen på Klimatklivet till en nivå på 700 miljoner kronor per år. Samtidigt förlängdes satsningen till 2020. Endast projekt som ger rejäla utsläppsminskningar per investerad krona beviljas stöd. I genomsnitt levererar Klimatklivet 2,7 kg utsläppsminskning per investerad krona.

Inga kommentarer: