< div id=”header ”>< / div>

tisdag 11 oktober 2016

Vilken väg tar Miljöpartiet och vart går de som är missnöjda då?


När jag läste ledaren i SvD och la in det i fb-gruppen #Grönomstart fick jag genast mothugg att det var "fel" på den som skrivit ledaren Ivar Apri och aldrig skulle länkat in den. Men nu gör jag det här också där jag bestämmer själv hur min blogg ska ut

Kortfattat går ledaren i SVD in på "Vem behöver Miljöpartiet?"

I ledaren tas bland annat upp försöken när Maria Wetterstrand och Peter Eriksson var språkrör för MP att skapa en tredje väg någonstans mellan frihetliga socialister och vänstersinnade. liberaler

Efter 2010 när det blev ny alliansregering i minoritet är det enda kom ihåg av den med MP en uppgörelse kring migration. Med denna uppgörelse fanns en garanti oavsett regering att Miljöpartiet styrde migrationsfrågan.

Efter valet 2014 har valforskaren Henric Osvcarsson pekat på en ny konfliktlinje jämte vänster-högerskalan som börjat träda fram. Inte minst partier som Miljöpartiet och F! har kunnat profitera på den och nåcde båda sin höjdpunkt i samband mec

"En ny konfliktlinje skär genom svensk politik. Egentligen är den inte ny, men den har blivit allt viktigare. GAL-TAN ersätter inte vänster-höger uppdelningen, men sätter fokus på andra slagfält. GAL står för Grön, Alternativ, Libertarian och TAN för Traditionell, Auktoritet, Nationell. Under lång tid har pendelrörelsen i Sverige rört sig mot att bli mer GAL(en). Crescendot nåddes förmodligen i Europaparlamentsvalet 2014 där Miljöpartiet fick 15,4 procent och Feministiskt Initiativ 5,5. Gustav Fridolin och Soraya Post, som Fi skulle skicka till Strasbourg, segerdansade i fontänen på Mariatorget i Stockholm. MP var redan Sveriges tredje största parti efter valet 2010, och utropade SD som huvudmotståndare till att bli det efter valet 2014. GAL vs TAN, alltså."

Jag har i samband med Miljöpartiets nuvarande kris bloggat om två debattinlägg jag tycker är viktiga vilket vägval Miljöpartiet tänker göra.

Pessimisterna

Miiljöpartiet i svår kris och svikna förväntningar som inte infriats och också ett försök från MP-ledningen att kväva kritiken och den inre debatten. Debattinlägg här

"Miljöpartiet är i svår kris. Regeringsmedverkan har inte lett till de framgångar många väljare hoppades på. Istället har den satt fokus på partiets stora brister. Miljöpartiet har inte levererat gröna resultat i regeringen och lider dessutom av toppstyrning och idétorka.

Krisen har skapat ett grupptänkande där man skyr kritik. Under flera år har medlemmar uppmanat partistyrelsen att starta fungerande debattforum för medlemmarna, men mycket lite har hänt. Flera försök till nätverk har startats på Facebook, även organiserade forum där gräsrötter har byggt broar till forskning i framkant, men de har fått minimalt stöd av ledningen "

"Det är allvarligt när ett politiskt parti inte stöder en fungerande interndemokrati. Ska medlemmar kunna ta ställning till vart partiet ska färdas behöver de information i god tid före beslut. Miljöpartiet blir alltmer slutet och därmed blir politiken på sikt idélös. Dessutom har många börjat tvivla på att partiledningen gör allt de kan för att följa kongressens beslut på flera viktiga punkter."

Optimisterna

Företrädare för Grön Ungdom och Gröna Studenter svarade upp med ett mer optimistiskt inlägg

"Den som vill se en hållbar utveckling bör vara angelägen om att Miljöpartiet stannar i regering – även efter nästa val, skriver tolv representanter för Gröna Studenter och Grön Ungdom.

Inget parti driver miljöfrågorna så hårt som Miljöpartiet. För många unga som röstade på de gröna var klimatutmaningen den enskilt viktigaste faktorn. Visst har regeringstiden inneburit svåra kompromisser, men att kasta in handduken hade knappast gynnat miljön.

Miljöpartiet regerar i minoritet i ett svårt parlamentariskt läge. Trots det har Sverige aldrig fört en så stark miljöpolitik som i dag. I stället för att beklaga oss över motgångar ska vi gröna vara stolta över vad vi åstadkommer och blicka framåt för att göra ännu mer av väljarnas mandat."
"Flera viktiga frågor ligger framöver. EU:s handel med utsläppsrätter ska reformeras, klimatlagen ska formuleras, nya gröna skatteväxlingar ska genomföras och nya stambanor ska byggas. I allt detta behövs ett starkt miljöparti. Ju mer vi gröna arbetar tillsammans, desto större klimatnytta kan vi åstadkomma.

Miljöpartiet har två år kvar att göra det mesta av väljarnas mandat. Vi ska inte låtsas att vi kommer att få igenom allt vi vill. Men 2018 ska ingen väljare tveka på att varje röst på Miljöpartiet gör Sverige lite mer klimatsmart. Nu är det dags att samlas och blicka framåt. Den gröna rörelsen har ett land att styra"

Inga kommentarer: