< div id=”header ”>< / div>

måndag 7 december 2015

Medborgarlön - när är Sverige moget ?


Medborgarlön istället för socialförsäkringar kanske passar Finland. Men i Sverige har sociaförsäkringsystemet ändå övertaget.

Jag har inte haft någon socialförsäkring sedan 2001 då jag blev nollad. I stort sett kan samhället införa medborgarlön redan nu för mig om något parti hänger på. Okey om det blir en högre lön om jag jobbar löper jag det även om det i mitt fall inte ger någon personlig vinning.

Nu är det inte jag som är medianen utan den gymnasieutbildade som anses vara lähgsta godtagbara nivån för att överhuvudtaget komma vidare i utbildningar och få ett arbete.

Ett visst intresse bör det vara vad som är "norm" hur dyrt man får bo om man uppbär medborgarlön? En hyreshöjning på 2000kr/månaden som jag nyligen fick kan jämföras med en nettolönehöjning med samma belopp.

Jag fick kämpa i åtta år för det också. Därför tror jag det är svårt att föra en medborgarlöndebatt utan att se till individen. Att förändra i system gör man inte på en natt och atbetslinjen råder i Sverige så någonting som anknyter till arbetsmarknaden kommer att finnas med.

Likaså uppbyggda socialförsäkringssystem som är våra fackliga organisationers skötebarn. Det blir svårt för facken att inte vilja kämpa för högre nivåer i dem.

Om nu flertalet av de arbetsföra finns mellan 18-65 så får vi inte glömma gruppen pensionärer. Vi vet att de s.k fattigpensionärer brukar kompenseras på olika sätt. Men varför skulle inte en medborgarlön även omfatta den gruppen?

1 kommentar:

Anna-Maria Eriksson sa...

Medborgarlön är ett måste tycker jag, men jag oroar mig för allt för låga nivåer om alla bidrag tas bort, särskilt då hur det kommer drabba just fattiga pensionärer och de med sjuk eller aktivitetsersättning. Det får inte vara för lågt! Nä, antingen får alla minst 10-12k netto eller så ska de som behöver få ett tillskott i kassan så de inte går back på att vara sjuka eller pensionärer.