< div id=”header ”>< / div>

torsdag 15 januari 2015

Om tjugo år finns det inga renodlade arbetarpartier !


Strukturförändring är stor sett till 20 år tillbaka i tiden. Vi har ungefär lika stor offentlig sektor som då. Industrin har halverats vad gäller sysselsatta och det är tjänstesektorn som sugit upp arbetskraften.

Om 20 år finns det inga renodlade arbetarpartier.

Ska vi ha tranieejobb jämte en digitaliserad robot eller dator. Invandrare behövs om vi ska klara vården och omsorgen men sen. Fyra megatrender styr som vi har svårt att styra.

• Globalisering.
• Urbanisering.
• Digitalisering.
• Invandring.

Hur ser framtidens jobb ut? Hur länge kommer tjänstesektorn undan utan att det snabbt sker rationaliseringar och bättre system? Många är redan fångade i "systemet". Inte minst när man ska betala någonting och det uppstår fel. Tidsinställningar, manuell betjäning? nej allt utförs av dig själv.


Du kollar på ditt eget konto vad som gäller. Du kan ange när gods lastas på och av via nätet. Ja det mesta kan du kolla själv och möts du av något som kallas kundservice låter det lika trevligt som i en kassa när du handlar. Men det är så redan i kassan när du köpt varan noteras det i lagret att det är dags att fylla på.

Vad har vi tider till som vi ska ringa? Möjligen till vårdcentralen eller tandläkaren för att få tid. Men även vården kan utövas av egenvård i större utsträckning och egenkoll. Vi går inte innan det känns akut och det är ofta besvärligt.

I större utsträckning ska det vara utbildat folk överalllt och industrijobben blir färre. Byggtider har blivit allt kortare ändå är det nypriser i byggproduktion som sätter priser främst marknadsanpassat.

Hur förberedda är vi på den nya världen? Oftast inte alls och servicen kan vara dyr eller obefintlig. Bara det att köpa en ny mobil har blivit en slitåslähgvara liksom annan elektronik. Lönar sig inte att reparera eller ens ge bort. Alla vill ha det nyaste nytt.

Informationssamhället väller över oss men vilka litar vi på och hur hårt kontrollerade är vi? Har jag inte tillgång till internet blir jag som vilken beroende som helst och får abstinens.

Vad pratar politikerna om? Praxis och hur vi ska styra så inte landet hamnar i kaos. För många är kaoset redan här som inte klarar insteget i den nya världen.

Inga kommentarer: