< div id=”header ”>< / div>

måndag 15 december 2014

Att välja boende för att få vara ifred eller för att umgås- det är frågan?

Boverket slår larm om bostadsbristen och frågan är om det inte går att bygga smartare och använda utrymmen mer smart? Vad använder vi våra bostäder till? Äta, sova, titta på tv? Umgås vi i våra bostäder eller kommunicerar vi via datorer och mobiler?


Alla har vi ett behov av lugn och ro, att kunna dra oss tillbaka. Vi vill ha närhet till saker och aktiviteter, kunna göra saker "hemma", kunna ta emot människor vid behov, att kunna umgås, baka och laga mat.

Nu har många löst det genom att ha "eget". Det kan vara i hus eller bostadsrätt. Men många vill kunna välja hyresrätten som form betala för det man nyttjar och använda pengar till annat: resa, fritidsaktivitet eller rent av sommarställe.

Det finns boende som är förknippat med arbetet, till att man har sina anhöriga och släktingar inom behörigt avstånd eller något annat som drar. Det här med att binda upp sig beror mycket på. Idag är det den s.k. arbetslinjen som kräver en del. Kravet på studier gör också att många har studentlyan som ett boende under studietiden nära till skola och praktikplatser.

Äldre har andra krav på boende, barnfamiljer en annan ingång dagisplatser, lekplatser kanske närhet till djur och natur. Det finns många orsaker till hur man bor och andra hur man vill bo. Några grupper är vilsna i detta studenter som ännu inte rotat sig, flyktingar som anländer och hamnar där de hamnar. Människor i utanförskapet som letar efter en plats i tillvaron men som saknar naturliga nätverk och riktiga inkomster. Vi har också de som skuldsatt sig och själva är i klorna att de inte riktigt kan välja.

Att bygga bostäder låter bra. Men VEM ska betala? Vem ska finansiera och vilka har råd att bo? Ska vi bara bygga efter volymer och inte bygga smart så går det inte.Det gäller att hitta smarta lösningar som bygger på ett energisnålt transportsmart samhälle anpassat till lågenergibehov. Initiala lösningar kan i ingångsskedet vara dyrt men blir billigt i längden. Vi måste också kunna använda ytor i centrumlägen bättre och nära till vår huvudsakliga aktivitet. Kort sagt vi måste också lära oss att umgås bättre även om vi inte bor ihop.

Inga kommentarer: