< div id=”header ”>< / div>

onsdag 19 november 2014

S försöker trolla sig till initiativet i Varberg men kommer att åka på storstryk i budgeten!

HN:s ledare trollar kring S budgetförslag inför kommunfullmäktige i Varberg den 25 november. Det är mycket siffertrixande som Löfven säger. Antingen har man samma förutsättningar eller så höjer man avgifterna och skatten. Eller så skjuter man på investeringar eller tidigarelägger dem vilket också påverkar driftskostnaderna.


Oron är nog obefogad att inte MP-gruppen hänger ihop för det finns reserver på läktaren att ta till i så fall som kan stötta upp. Mer intressant är det väl hur mycket oppositionen hänger ihop denna gången.Det är väl mer än S i den kan jag tänka?

Det finns stora akilleshälar i S budgetförslag som jag vill anmärka på. 1) Det verkar vara en ren S-budget inga andra lär vara inbjudna innan att diskutera deras förslag utan det får partierna göra i kommunfullmäktige. Skillnaden är att basbudgeten som utgår från alliansen diskuterats med MP och därför således få detta partiets stöd.

Efter som budgetarna tas i "paket" får man se till helheten och gillar man inte det ena smakar det andra kanske bättre. S budgetförslag har stora likheter i uppläggning som med SD:s förslag i riksdagen. Man hittar EN post där det kan grävas pengar ur. I detta fallet försäljning av tomter och sedan kan allting delas ut till behövande. SD har ju bekant migration att ta denna post ifrån.

Sedan kan man fråga sig hur SD och SPI kommer att agera lokalt då båda motsatt sig tunnelbygget. Varje krona där kan ju användas till annat. Nu kanske det inte kommer något budgetförslag från dessa partierna men synpunkter lär de nog ändå ha i delar av budgetförslagen även om de avstår från yrkanden.

Tillbaka till S budgetförslag där jag ser fler saker att anmärka på 2)försäljning av tomter som ska användas som driftpengar. S tänker alltså finansiera en del av driften genom försäljningar och det kommer inte att hålla i längden. 2) Avskaffande av vårdnadsbidraget. Det lär inte att bli lättare denna gången men lyft frågan till vår kära gemensamma regering så får de väl fixa detta. När inte ens beslutade förskolor kan byggas enligt tidsaspekt lär vårdnadsbidraget bli kvar. Det finns också krav att nedslitna och otidsenliga förskolor måste få bygga nytt.

Problemet med S i Varberg är att man är sig själva nog och partiet är uppbyggt på en enda person: Jana Nilsson. Med honom står och faller S i Varberg. Det är han som går upp i talarstolen i stort sett i varenda fråga. Som har svårt att delegera till den som sitter i nämnderna. Han vill gärna styra, förklara och lägga sig i.

Inte konstigt att den mest kryssade i Varberg vill visa musklerna men det kommer inte att räcka till. Inte ens om MP skulle stött S budgetförslag. Det innebär att SD i så fall skulle kunna få avgörandet. Det var väl det som S och V för fyra år sedan lovade att de inte skulle få göra? Bra då att MP täppt till hålet.

Inga kommentarer: