< div id=”header ”>< / div>

torsdag 30 oktober 2014

Strålande tider, härliga tider utom för Vattenfall !


Ipsos mätning för oktober 2014 indikerar på en avvaktande inställning hos väljarna men positivt för miljöpartiet. Partiet gjorde ett skräpval men fick ändå in sex ministrar i regeringen och har synts mycket. Troligen får de mycket kritik i början för budgeten har inte hunnit gå igenom riksdagen.

En fråga som berör oss lokalt i Varberg är hur det går med Vattenfall. De får nu vända på alla stenar och gör just nu avskrivningar och genomför stora besparingsprogram i miljardklassen.

Vattenfalls VD Magnus Hall säger själv att Ringhals 1 eller Ringhals 2 är de som kommer i fråga om att fasas ut inom ett antal år. Det är i det sammanhanget det kan komma i fråga om NYA kraftanläggningar om inte förnybart och energieffektivisering hinner ikapp.

Nuon-affären kostade mer än den smakade och Vattenfall är indragen i flera processer kring brunkol i Tyskland och ersättningsaffärer vad gäller kärnkraft som inte producerar där vilket gör att många undrar vad de hade där att göra?

Lokalt sitter moderaterna i händerna på Vattenfall i Varberg med stora beroendeintressen. Så stora att de inte ens vågar ha med C och MP i en uppgörelse lokalt där kärnkraften är med.

Själv TROR jag så här: Under mandatperioden kommer inga Ringhals-verk att stängas av i Varberg däremot kan möjligen en ansökan förberedas angående avstängning i slutet av valperioden beroende på.

NYA kraftanläggningar kan komma i fråga vid Ringhals dock tror jag inte det blir i form av någon ny kärnkraftsproduktion. Dock har flera partier redan bundit upp sig för att vara positiva till NY kärnkraft i Varberg. Det är förutom M också FP, KD, SPI och SD.

De partierna har dock ingen majoritet i dagens kommunfullmäktige och jag skulle sannolikt tänka mig att S hellre samarbetar med C och MP än denna högerkoalition. Lägg därtill V bland de negativa till ny kärnkraft i kommunen.

Mycket återstår vad som kan hända under valperioden men just nu ser jag en massiv satsning av solceller framför mig uppbackad på alla nivåer och med grönt i maktposition på alla nivåer.

Det var inte så länge sedan jag hörde blivande kommunrådet för den nya "grön-alliansen" i Varberg Lotta Stenkil (M) varna vilka hemska arealer dessa solfångare kommer att kräva. Men det var på "gamla" alliansens tid innan "grönt" kom med.

Inga kommentarer: