< div id=”header ”>< / div>

tisdag 23 september 2014

Valet är klart folk är valda nu vill jag se ett varmare politiskt klimat i Varberg !

Så var det det här med kryssen och om miljöpartiets lista höll i Varberg när väljarna fått sagt sitt. Konstaterar att jag höll min placering på listan (nr 6) och ingen kryssade sig förbi som förra valet. Nu var två kvinnor rätt placerade före mig så det är lugnt.

Ingen mer än toppnamnet Stefan Edlund blev personvald heller på miljöpartiets valsedel vilket ger ett gott betyg åt männen på listan att vi är trovärdiga i vår politik att föra fram jämställdhet och lika villkor. Miljöpartiet är av tradition ett parti där väljarna har en övervikt av kvinnor och hade kallt räknat med större utmaningar där.

Framförallt har vår kandidatlista jobbat som ett lag inför valrörelsen och det är framförallt lokala MEDIA som dragit upp toppnamnen inte vi internt. Vi får nu en erfaren etta som sammanhållare tillsammans med en politiskt rätt så oerfaren skara med tre MP-ledamöter i kommunfullmäktige. Vår trea på listan Johan Rosander (på bilden ovan) har fått "prya" i socialnämnden men de andra saknar nämndserfarenhet i kommunen förutom Stefan som varit med i barn- och utbildningsnämnden förutom kommunstyrelsen.

Som ersättare blir det jag och Martin Bagge som dragit mycket i lasset bakom i synnerhet på sociala medier. Jag har visserligen var (och är) aktiv i nuvarande kf-grupp och Martin sammankallande i styrelsen men det blir ett bra "team" nu som ska utgöra kf-grupp. Mycket förnyelse utlovas!

I dagens HN står det lite om den budgetmotion jag lämnat in om bättre budgethantering i Varberg som jag refererar nedan. Det första mötet i november i kommunfullmäktige ska direkt besluta om budgeten och det är inte lätt då att komma ut på isen som Bambi.

I augusti/september antar varje enskild nämnd sin budget för nästa år, och ramar för åren framöver. Därefter fattar kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, ett första beslut om hela kommunens budget. Sedan behandlas budgeten i kommunstyrelsen. Slutligen klubbas den igenom i kommunens högsta beslutande instans

Citat HN 23/9.

"I november ska fullmäktige i Varberg klubba nästa års budget för hela kommunen. Men vid det laget är mycket redan klart och möjligheterna att påverka små, menar Pierre Ringborg. Han anser att de stora politiska avgörandena ofta fattas i KSAU, kommunstyrelsens arbetsutskott, som får budgeten på sitt bord innan den går vidare till fullmäktige.

– Där sitter de tre största partierna, C, M och S. De har en massa tjänstemän som springer fram och tillbaka och en massa frågor rensas bort, säger han.

Han framhåller att alliansens täta samarbete gör att det finns en förankring inom högerblocket när KSAU hanterar budgeten, däremot har övriga partier dålig insyn.

– Ju mindre parti du är, desto sämre informerad blir du eftersom du inte har ett eget budgetförslag. Vi i MP har inte haft en suck att diskutera budgetförslaget ordentligt inom partiet, säger han.

Pierre Ringborg anser att frågan är extra aktuell eftersom det är valår.

– Nu får vi in nytt folk i fullmäktige och det första de ska göra är att anta en budget. Det är inte lätt, där sitter de med proffs som Lotta Stenkil, Harald Lagerstedt och Jana Nilsson. De blir ju kanonmat i debatten, säger han."

Inga kommentarer: