< div id=”header ”>< / div>

söndag 13 juli 2014

Inför Medborgarlön !

Kärt barn brukar ha många namn men andemeningen är densamma. Fas3 eller sysselsättningsfasen är nu kört i botten som "projekt" något nytt måste till men frågan är vad? En intressant artikel i DN av Roland Paulsen Dr i sociologi påtalar dilemmat att för den utsatte finns det inte mycket till valfrihet. Det handlar mycket om tvång,förvaring i väntan på, ta dig i kragen och kortsiktiga projekt hit och dit som inte leder någon vart.

När jag 2001 skulle "förvaras" med en arbetsmarknadsinsats blev jag efter nio månader och med en arbetstid på åtta timmar om dagen av med hela mitt försäkringsskydd. Meningen var väl tvärtom att det skulle leda till jobb eller utbildning som tog mig ur a-kassan inte bli av med den?

Vad händer då efter valet när reformeringen kör igång? Jo några får alla de pengar som pumpas in i systemet.En reform blir inte till för alla utan för några som drar nytta av det.Det kommer alltid att finnas svårplacerade på grund av invandrarbakgrund, diagnoser, ålder, otillräcklig utbildning eller boende på fel ställe där man inte passar in.

Att digitialisera folkbokföring, att tillverka udda serier av produktion, att sätta in "extra tjänster" går ett tag men sedan blir det mättat. När resurser sätts in blir resultaten oftast bra i början men sedan ska det bli en andra våg, tredje våg och då är allting som är något att ha tillsatt, behovet finns inte och resurserna slut.

Det vanliga är att gör du inte det eller det mister du din a-kassa eller ditt försörjningsstöd som det inte redan är lågt eller baserat på otillräckliga inkomster. Istället borde det finnas en morot att gör du det eller det får du ett "mervärde" av något slag. I form av LÖN eller aktvitetsersättning som inte baseras på a-kassan eller försörjningsstödet.

Nej SAMTLIGA partier i riksdagen har arbetslinjen som mantra och är ovilliga till egentliga förändringar bara peta lite i det.Med fackens goda välvilja går de också med på detta. Fackens avtal täcker in god arbetsmiljö, vissa försäkringar men lönebiten tar man inte tag i för det är inga "riktiga jobb" som det är frågan om. Mer av utredningsverksamhet och okvalificerat där det vare sig inte krävs särskild kompetens mer än att passa tider, stå ut och transportera sig till och från.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det enda som Åtgärden Fas:3 hjälper är Arbetsgivarna, de har gjort detta till system att desto fler Fas:3are desto mera bidrag från Staten Skattefritt, d.v.s 5000 kr och Fas:3are per styck och Månad..!
När inte ett Riksdagsbeslut om Fas:3s upphörande blir hörsammad av Reinfeldtregeringen, vad finns det då som kan göra att den upphör..?
Det enda hoppet är att det blir Regeringsskifte i September som skulle betyda ett slut för Fas:3.

T Lindholm

Thove sa...

30 timmars arbetsvecka skulle lösa många (!) problem. Samtidigt kan man kanske börja röra sig bort från dagens otroliga fokus på pengar och karriär. Inte konstigt att så många mår psykiskt dåligt i dagens samhälle. Har du någonsin varit arbetslös? Jag har gjort en omrösnting på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4448/har-du-varit-arbetslos