< div id=”header ”>< / div>

fredag 18 juli 2014

Är försörjningstagarna S målgrupp eller är de en förevändning att få ta över?

Sommarstiltje och semestertider men en intressant debattartikel av S gruppledare Mikael Damberg i Aftonbladet. Arbetslösheten har orsakat fler i försörjningsstöd och detta till en kostnad på 2 miljarder. Nu är det väl inte så att de automatiskt får jobb inom de områden som S vill lägga pengar på men en intressant iaktagelse. Många som går till socialen saknar inkomst för de har inget arbete med LÖN.

Socialbidragen stjäl också utrymme för andra nödvändiga investeringar i kommunerna som ska göras av professionell arbetskraft.Det ligger mycket i att vi kan förhindra utslagning genom att sätta in rätt insatser i skolan redan från början och inte invänta dåliga skolresultat och utslagning av yngre. Men stor del av de som går och hämtar försörjningsstöd är äldre än 25 år. De som inte får någon aktivitetsersättning, de som är utslitna och gått igenom fas-programmen och är utförsäkrade,invandrare som inte kommit in i samhället, diagnosticerade människor som faller mellan stolarna, de med inkomster men inte tillräckliga för att kunna leva på.

Tror inte Mikael Damberg vet ett dyft om dem därnere som saknar fackliga försäkringar och de med låg a-kassa. Det är JOBBEN som ska lösa allt. Dessa jobb är inte säkert att det är svensk arbetskraft som får beroende på vad det ska satsas på. Det ska skapas innovationer och det ska exporteras med täta samarbeten mellan företag och forskare. Det är ganska långt avstånd till utslagna industriarbetare eller inom byggsektorn som inte tillåts förtidspensioneras utan de ska vara kvar i någon form.

Nej alliansen har inte varit något vidare på att hjälpa de där nere. Men är S att lita på som har hela fackliga rörelsen som lobbyister? Det finns dåliga fackliga avtal som kommer att förändras med otrygga anställningsvillkor, det finns krav på högre löner inom områden där det släpar efter, det finns krav på heltidstjänster med mera. Det går inte att läsa S utan att också läsa LO. Dessutom bör det finnas bredvidläsning vad de partier som kan tänkas stödja S i regeringsställning vill.

Intressant läsning att alliansen i nuvarande form inte lyckats bra men ingen garanti för hur det blir i fortsättningen med sysselsättningsmål 2020. Det går att sätta upp nationella miljökvalitetsmål också vilket S gjorde när de satt i regeringsställning och det blev inte mycket med det. Det mest intressanta i debattartikeln är ändå att statskassan får ett underskott på 89 miljoner i år och då går ändå S ut med vallöfte att pensionärerna ska få extra skattesänkning om det blir S-styre. Det är väl ändå inte den grupp som besöker socialkontoren mest i Sverige?

Inga kommentarer: