< div id=”header ”>< / div>

torsdag 19 juni 2014

Moderaterna gör strategiska positionsbyten i Varberg men var finns MP lokalt som svarar upp?

Sven Andersson (M) och Lotta Stenkil (M) nya maktfaktorer
Avslutning i kommunfullmäktige i Varberg tisdagen den 17 juni. Vad står i HN dagen efter? Lämnade själv in en motion om fler utegym men det var SD som tog hem skriverierna. De lämnade in en motion jag lika gärna kunde lämnat in.Sammanhängande cykelstråk längs med Västra Vallgatan.

I den nämnden som handlägger dessa frågor hamn- och gatunämnden beslutades samtidigt att entlediga moderaternas Lotta Stenkil som nu istället lyfts upp och blir kommunstyrelsens ordförande och nytt kommunråd. Istället tar Lennart Andrén över ordförandeklubban där.

Just i den nämnden är det typiskt befriat från partier som är lite mer cykelvänliga typ V eller MP än de andra. V och MP har under perioden funnits i andra nämnder och när SD går in i samma planhalva som dessa med populära motionskrav funderar jag om inte grönvänstern borde se upp.

Det behövs en mer distinkt lokal profilering från både V och MP idag. Två partier som förr var de drivande att kräva bilfri innerstad, bättre kollektivtrafik och sammanhängande cykelnät men som jag erkänner tappat tempot. Min gamle trätobroder Gert Börjesson (V) gammal fd arbetskamrat från Monark var nog den siste jag samarbetade med som satt i gatunämnden. Idag finns ingen kvar med en genuin strategi som liknar min i den nämnden.

För övrigt finns det nu en strategi från moderaterna att lyfta fram sin kvinna den första någonsin som kommunråd Lotta Stenkil medan gubbar är ledande hos de rödgröna partierna. Så dessa ska vinna valet över ENDA kvinnliga kandidaten till högsta posten? Nej tror inte det. Däremot kan det uppstå oklart läge där SD blir kilen. Men på sätt och vis bra att de redan då ställer sig med en ståndpunkt som MP redan står för i trafikfrågor om bättre cykelstråk centralt. Lägg därtill min exmotion om liknande på Östra Vallgatan.

För övrigt är det svårt att hitta lokala stridsfrågor för närvarande då mycket av oenigheter mals samman bakom kulisserna i de nämnder och organ där partierna satt folk att just mala. Nämnder och styrelser har sina besättningar enligt det valresultat som förelåg 2010 och de förhandlingar som tog vid efter.

Nej någon större förnyelse är inte att förvänta sig men kan noteras att broder Sven Andersson (M) som sitter i kulturnämnden flyttat fram sin position som ordinarie ks-ledamot. Här har MP valt att sätta Lars Hellsborn i kulturnämnden men utan plattform att stå på den nya listan.

Viktiga frågor som simstadion, simhall och friidrottshall som innebär kostsamma investeringar hanteras i den nämnden. Ska MP bli en seriös maktfaktor framöver hade det nog behövts inskolning av någon ny i just den nämnden som står på från den nya listan. Det saknas för övrigt representation från MP även i BUN-nämnden som varar till årsskiftet enligt reglementet utifrån gammalt valresultat och eftervalsförhandling .

Som politisk strateg ser jag det som ett stort misstag att förhandla bort en plats till V som MP gjorde efter förra valet. I annat fall blir krav på skolområdet ganska tandlöst om det inte ens finns en ambition att det SKA finnas en MP-märkt i den nämnden. Men som sagt det är val i höst och då blir det nya kvastar som sopar förhoppningsvis..

Inga kommentarer: