< div id=”header ”>< / div>

lördag 17 maj 2014

Kvinnor vill ha makt och inflytande - kvinnor kan!

Två olika typer av feminister
Inrikespolitiken styr EU-valet. Tur det för vissa och otur för andra. Eftersom valdeltagandet är lägre i EU-val så styr  "ickeväljarna" detta och det har också betydelse. I vilket som helst så har feminismen medvind just nu och kvinnor som syns är mer värda än män som pratar feminism.

Ett sätt för oss män är att anlägga en feministisk framtoning eller agenda men det har bara ett syfte. Att vara på rätt sida och att vi själva vill behålla makten i männens värld patriarkatet. Så är det. Jag råkade se Gomorron Sverige och upptäckte att inte bara F! har en toppkandidat som är kvinna i EP-valet utan också SD. Hur många känner till det? Det är ju Åkesson alla vänder ryggen till.

Det var just så när kvinnor fick makt i Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet i Norge glömde jag Le Pen i Frankrike som denna typen av partier blev riktigt stora.De kan ju också säga sig vara feminister även om den stora idolen är Margret Thatcher. Idag har vi en mjukare Angela Merkel som för många är en förebild även för mig.

Det finns också i miljöpartiet som står för kvotering "Thatcher-modeller".När de väl fått sin "halva makten" så släpper de ogärna fram andra kvinnor. Det får man naturligtvis inte prata högt om i MP utan ska tystas ner. Det finns också män som gör det motsatta vill DELA makten inte bara fördela. Den kombinationen med stark maktorienterad kvinna och en feminin man som maktkombination inte så bra nej.Lilla Fridolf och Selma.

Dock har jag stor respekt för F!:s kvinnokamp som jag tycker har blivit mer ödmjuk än de mer hårdföra feministerna inom V som ska bekämpa männen inte samarbeta med dem. Men det kanske beror på att F! insett att deras synsätt på feminism bygger på att stärka kvinnorna men i politiska församlingar samarbeta inte bara med andra kvinnor utan också män eller "hen" som ser styrkan i att F! växer och bejakar detta.

När ett renodlat feministparti växer i styrka sätter det press på de andra partierna om deras kvinnor är "kaffekokare" på möten, stödtrupp till "Starke Man" eller vad de är för något. Om vi nu ser att Annie Lööf har en roll att spela i ett egentligen gammaldags bondeparti är det andra egenskaper som värdesätts.Kvinnan som företagare och entreprenör.Det är också en nisch att värna om.

Feminism kan vara lite olika men det viktigaste är att vi får en levande debatt om den. Vi "hen" har det inte lätt bland hökar där vi annars får svårt att annars komma till vår rätt.

1 kommentar:

Arlav sa...

När vi har 50% kvinnliga underjordsarbetare i åra gruvor, DÅ kan jag känna en viss respekt för FI.
SJälvklart är det mycket roligare att välbetlat "sitta i styrelser" och glassa än att utföra ett arbete.
Idag är FI bara Gudruns egna lilla PR- och maktprojekt..
Har hon ens yttrat sig om de kidnappade BokoHaram-tjejerna? Tänker hon göra något? Nej, styrelseplatser i Sverige först, SEN kan vi börja arbeta "på golvet".
Min respekt för Schyman är mindre än obefintlig !