< div id=”header ”>< / div>

söndag 20 april 2014

S påskägg om sänkta skatter för pensionärer väcker funderingar!

Läser om S påskägg att sänka pensionärsskatten i Skånskan. Möjligen är det inte det jag höjer ögonbrynen åt utan vad V och MP tycks stå i frågan. Miljöpartiet har som mål att klyftan ska helt bort  Ja mer än så tycks inte MP ha att komma med som varit mot samtliga jobbskatteavdrag än man låter S styra det hela.

V har koncentrerat sig på långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna men lämnar en öppning. Pensionärskollektivet är inte vilka som helst.Här finns de med väldigt höga pensioner, de som är friska och fortfarande arbetar och tvärtom finns också förtidspensionerade med höga kostnader för sjukvård.

Framförallt finns det de som har bostadsbidrag och en femtilapp i marginalen kvittar det väl om det är sänkt skatt om bostadsbidraget sjunker med samma summa. Vi ska heller inte glömma de som befinner sig i skuldfällan eller som använder del i skulder medan andra kan ägna sig åt konsumtion.

Pensionärsorganisationerna ser den s.k bromsen som faran förutom skatteskillnaderna och pensionärerna som kollektiv har det inte lyckat om de inte pensionssparat. Det är ju S och Alliansen som står för pensionsuppgörelsen och det vore märkligt om detta skulle bli en rödgrön uppgörelse i slutändan då.

I vilket fall som helst sätter det press på alliansen att fjäska för pensionärsgrupperna och det får tas ur det utrymme som annars skulle gå till andra öronmärkta områden. Valstrategerna får göra honnör för denna väljargrupp som är rörligare än någonsin och också ganska stor. Samt hörs och syns också.

Det finns också en ganska säker röstbenägenhet som inte går att förringa då ingen vet hur säkra förstagångsväljarna är denna gången. Där finns i allmänhet ganska säker majoritet rödgröna väljare men det gäller att gå till vallokalen också. Det kan vara svårt att ge löften i båda ändar de ska ju ändå betalas och tyvärr finns det fortfarande en osäkerhet hur det rödgröna regeringsalternativet kommer att se ut.

Inga kommentarer: