< div id=”header ”>< / div>

lördag 19 april 2014

S löfte till pensionärer skapar spänningar hos MP att genomföra sina löften!

Dags för #granskamp här. Jag märker att S budgetalternativ och MP:s budgetalternativ inte är helt samkörda vad gäller vårdbudgeten. MP har sitt fokus på lärarlöner och skolan med en brytpunkt på 40.000 vilka som ska betala mest för satsningar. S bombar på med löften till pensionärerna  och lägger sin brytpunkt något högre 60.000.

Pensionärerna går först om Magdalena Andersson (S) får bestämma
Från både S och MP:s sida har tonvikten lagts på att kritisera alliansen för att själva bli kritiserade. Det är inte bra. Dessutom tillkommer Vänsterpartiet men jag lägger dem därhän då de förutsätter att samtliga rödgröna är överens.

Vad gäller både S och MP önskar de i vissa lägen överenskommelser som sträcker sig över blockgränsen och det är inte V:s högsta prioritet. Ibland sammanfaller deras önskemål med MP i många frågor ibland går de i S ledband.

Som ledning för rödgröna uppgörelser står dock S budgetmotion i en del fall ganska lättsmält för både V och MP att acceptera. Men det är ju inte det som är grejen. Det är vad som kompromissas bort i det egna budskapet och vad som finns utrymme sedan att förhandla om.

Jag förstår mycket väl att MÅLET är att FÅ BORT alliansen och UNDVIKA att SD får vågmästarroll. Men det undanröjer inte att rödgrönt klarar sig utan granskning vad för politik de själva ska föra eller administrera och vilka partier som ska ingå i regeringen.

Miljöpartiet har ju själva nedprioriterat miljöfrågan som möjlig röstfångare. Det är inte populärt att förorda pålagor och avgifter som drabbar. Men i en omställning som bara är fortsatt konsumtionssamhälle utan uppoffringar vad är det att komma med. Det verkar ändå vara grupper som ska få¨en något bekvämare resa än andra att slippa uppoffringar.

Eller som miljöpartiets Per Bolund sa i en tv-intervju "Jag tror inte Thailandsresenären märker om det kostar några hundralappar mer". Sedan kan vi fråga pensionären om "hen" märker några hundralappar mer i plånboken apropå S förslag. Tyvärr är plånboken ganska viktig för många men en omställning till ett lågenergisamhälle kräver ett helt annat tänkande och det gäller inte idag hos något av blocken. Plånboken går före.

Inga kommentarer: