< div id=”header ”>< / div>

lördag 19 april 2014

Maten är alltid en politisk huvudfråga med valmöjligheter!

Vad gäller beträffande ekostöd för omställning av jordbruksmark till ekomat? Konsumenter och framför allt vissa kommuner är mer på hugget än vad regeringen åstadkommer. Något efterfrågas men finns inte tillgängligt "närodlat"fast det borde göra det. Jo kolonialvaror som kaffe,bananer och choklad får vi importera men även där går det också att göra val.

Jag tror också att matfrågan var viktig i förra EU-valet inte minst då många kryssade mattanterna Marit och Corazza-Bildt som är ganska profilerade. Denna gången lär de bli ordentligt brädade av miljöpartiet tror jag. Se nedan löften från Isabella och Peter.

Det finns alltså tydliga alternativ i EU-valet. Så här skulle påskbordet se ut om vi fick bestämma:
Ägg. Vi vill ge hönsen mer utrymme och möjlighet till naturligt beteende. Vi vill gynna ekologisk matproduktion där hönsen får gå ute på sommaren och äter ekologiskt foder.
Sill. Miljöpartiet har drivit på för EU:s nya fiskepolitik som säger att man inte får fiska mer än vad havet tål. Nu tänker vi jobba för att de nya reglerna följs.
Lamm. Vi vill att alla köttprodukter ska märkas med var djuret har fötts, växt upp och slaktats. Så är det inte i dag.
Prinskorv. I EU är det förbjudet att skära svansen av grisar, men i till exempel Danmark gör man det ändå eftersom grisarna hålls för trångt. Vi vill att kontrollerna och straffen skärps, så att länder med sämre djurskydd inte konkurrerar ut svenskt kött.
Bröd. Vi vill se mer ekologisk odling i stället för jordbruk som använder farliga bekämpningsmedel och konstgödsel. Vi vill också förhindra att ett fåtal företag tar patent på alla fröer som används i jordbruket.
Smör. Låt alla kor i Europa få gå utomhus på sommaren! Stoppa djurtransporter längre än åtta timmar.
Påskgodis. Vi ska ha rättvisa handelsavtal med de länder som säljer kakao till EU. Det ska bara vara säkra och godkända tillsatser och färgämnen i godis.
Marsipan. Din marsipan är beroende av bin som pollinerar mandelblommor. Vi vill stoppa giftiga bekämpningsmedel som dödar bin och vi vill se större variation i odlingslandskapet så att bina överlever.
Nubbe. I dag finns det inga krav på innehållsförteckning på spritprodukter. Vi vill att man ska kunna se alla ingredienser och eventuella tillsatser även på alkoholdrycker.

Inga kommentarer: