< div id=”header ”>< / div>

onsdag 19 mars 2014

Hätsk flyktingdebatt i Varberg lockade många till talarstolen i fullmäktige!

Så var det en flyktingdebatt som stal föreställningen på Varbergs fullmäktigemöte 18 mars. Lagt i slutet på ärendelistan och en bagatellsak kan man tycka. För socialnämnden var enhällig i sitt yttrande och runnit igenom kommunstyrelsen fram till kommunfullmäktige. Allt i sin ordning vad gäller att ta emot ensamkommande flyktingbarn.Migrationsverket pröjsar det hela.

Men då ville SD något annat. Här finns migrationsinfo för den som vill djupdyka. En debattartikel i DN av Yasri Khan (MP) för den som vill förstå det här med minoritetsnorm. En del vill inte det.Det är den starkes lag som gäller.

En sak kan jag förstå.Att det går att skära pipor i vassen om allt sköts av staten.Allt handhas av migrationsverket om invandrare och flyktingar särskiljs vad vi kallar "normala svenskar". Jag befinner mig ofta vid bibliotekets datorer i Varberg och där är det i huvudsak en hel del invandrare.

Svenskar befinner sig oftast med egna lap tops vid sidan om i någon hörna. Jag tror inte många av dem som gick emot SD i kommunfullmäktige går till caféer sätter sig jämte en invandrare och börjar prata spontant. Nej flyktingar/invandrare ska gå en viss krånglig väg och det uppstår smussel och anonymitet och"vanliga" svenskar tilltalar inte ens andra svenskar hur som helst.Möjligen lättare i skolorna där barn integreras lättare.

Egentligen borde detta inte vara en stor fråga. Men det handlar om röster och att SD kan hamna i avgörande position då går alla partier loss. Hade det varit någon annan fråga rondeller eller något annat hade SD de fått prata utan att någon lyft på ögonbrynen.Nu handlar det om en fråga där partierna tappat taget om väljarna. De kan ju rösta på dem där och få inflytande.

Om nu kf hade lite mer av varan också. Nu hade Varbergs kommunfullmäktige det.En kvinna som kunde bita ifrån och fick applåd för det. Adelina Sejdijaj (S) berättade sin egen korta historia hur hon kom hit som barn och plötsligt fanns en av dem som SD ville stoppat om de funnits vid makten då.Nej då är det inte lätt att begära replik.

Vad gäller kommunvalen kommer det att finnas många som henne som röstar även om jag vet att det finns invandrare som kommit hit röstar på SD i protest att de inte gillar andra invandrare än den gruppen de själv tillhör. Invandrarpolitiken är en het fråga även i stillsamma Varberg men här står SD ganska isolerade om de bara har detta att komma med.

När det gäller budget är de inte direkt talföra.För övrigt kom gruppledaren för sent till novembermötet. Då missade han sitt eget anförande på 10 minuter. Lite väl extremt från ett parti som vill vara normalt.

Inga kommentarer: