< div id=”header ”>< / div>

onsdag 12 februari 2014

Vattenfall kallar till samrådsmöte om ny kärnkraft men satsar själva på kol!

Vattenfalls stenkolsanläggning Moorberg (Hamburg)
Om Vattenfall utmärker sig nu att inte vara en kassako som levererar avkastning till staten så är det mer och mer ett kolbaserat företag. Investeringar i vindkraft blir däremot lägre. Som kontrast lär väl då Miljöpartiet vara och MP har ju givna profilfrågor som oftast inte är i linje med statliga Vattenfall. 
De "gubbkommentarer" jag brukar få handlar bara om kärnkraft. Det handlar om att si och så många jobb försvinner om vi inte satsar på det. Om att kärnkraft är bra för miljö- och klimat och så håller det på. Om nu elnäten ska samordnas i EU lär väl priserna stiga för svenskar och jämnas ut så att andra får billigare priser. Då är frågan om vi med våra egentligen pensionerade kärnkraftsverk har mycket att bidra med mer än ökad tillgång till el?

Framtidssatsningen bör vara 1) dels att minska oljeberoendet då våra närliggande länder i väst minskat sin utvinning för export. 2) fasa ut kärnkraften allt eftersom då de inte uppfyller säkerhetskrav och blir en mindre del i el-leveransen i mixen med andra energislag. 3) Energieffektivisering som blir lönsamt när det är olönsamt att slösa med el och använda det som skapar osäkerhet för både människor och miljö - kärnkraft och fossilt.

Jag kan hålla med om att vindkraft är när det blåser och solen när den står på.Men inte många talar om vatten när det regnar och kärnkraft när den fungerar och det gör den inte alltid. Energieffektivisering och teknik att använda elen jämnt och optimalt pratas det mindre om.Det gagnar inte kicken hos adrenalinstinna gubbar. För övrigt har Vattenfall samrådsmöte om ny kärnkraft i Varberg 6 mars på Folkets hus enligt 6 kapitlet 4 paragrafen i miljöbalken. Välkomna! Hoppas de bjuder på kaffe jag kommer att vara där.

Inga kommentarer: