< div id=”header ”>< / div>

fredag 17 januari 2014

S förskjutning mot otydlighet ger tapp till vänster men splittrar alliansen!

S har blivit alltmer OTYDLIGA och det har givit utrymme för en del profiler inom det sociala området att ta klivet till vänsterpartiet. Förr var det kanske tvärtom att potentiella vänsterpartister tog steget över till S. Under senare år under Wetterstrand-eran vandrade miljöinriktade vänsteranhängare till MP för bättre grogrund där.

Jag förmodar att det pekar på att V gör ett bra val. Ja S gör kanske det också om regeringsmakten hägrar och MP kommer också att göra det. Problemet eller snarare möjligheten idag är att det inte finns någon samordning mellan de fd rödgröna samarbetspartierna. V och MP är oprövade i regeringsställning och har många nya ansikten i valet.

Som politiken idag förskjutits är det mycket som ska till för att alliansen ska vara intressant i fortsättningen mer än att de är den regering som redan sitter. DE har ju själva avvisat ett samarbete med SD och då återstår ju bara om rödgrönt kan komma överens. Så länge otydligheten finns skrämmer det inte väljarna som ser det intressant att det händer saker bland de rödgröna. Alliansen verkar oerhört stela och väldigt tråkiga just nu.

Det finns ingen "Merkel" på den borgerliga sidan och både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har förlorat kraften som bar upp hela alliansen. Om det bara handlar om pengaröster via jobbskatteavdraget så äts ju en del av detta utrymme upp i kommuner, landsting och regioner där skola, sjukvård och omsorg handhas.Det finns en omfördelning som inte märks och syns då det drabbar grupper som är svaga och samtidigt ökar klyftorna i samhället.

Staten utlovar lägre skatter för att skattetrycket ligger högt men det vore bra om väljarna visste att deras egna önskemål gällande skola, sjukvård och omsorg främst handhas på andra nivåer som ropar efter skatteutjämning och statsbidrag.annars får ju håven gås ut i den egna kommunen eller regionen. Inte så populärt.

Det går ju också att effektivisera, spara och höja avgifter. Inte heller populärt. Grundtipset är ändå fördel rödgrönt som regeringsbas och att det kan bli mer av blocköverskridande på lägre nivåer fördel S. Denna gissning ska omsättas i valdeltagande också och där är fördelen plånboksalliansen.

3 kommentarer:

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet sa...

Även MP dräneras...
http://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/01/14/birger-schlaug-och-jonas-sjostedt-nastan-mest-ratt-men-anda-inte-ratt-nog/

Ringborgs blogg sa...

Birger har lämnat miljöpartiet sedan ett tag tillbaka men inte förrän nu antytt att det finns ett bättre parti att rösta på. Jag tror t.o.m. Han pushat för Gröna Partiet men oklart idag om de har den styrka som krävs för riksdagsmandat.

Jag tycker som medlem i MP det är bra att diskutera andrahandsval. För mig ligger såväl Piratpartiet som Feministisk Initiativ bra till men inget av riksdagspartierna i så fall.

Mikael Hägne sa...

Angående "vetenskapliga partiet" som anser Miljöpartiet vara ett extremt högerextremistiskt parti???

Läs gärna mitt inlägg om detta och en del andra svenska småpartier på min blogg. http://www.heltorent.com/satyagraha/?p=5241

Mvh Mikael