< div id=”header ”>< / div>

måndag 7 oktober 2013

Grönt dilemma att vara vänsterhäng på Löfven utan att ställa gröna krav!

Läser valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson:s analys av partiledardebatten. Fastnar för några saker 1) alliansens ton att försvara regeringsmakten 2) regeringsdugligheten där a) Reinfeldt har sina givna regeringskonstellation b) Löfven begär öppet mandat att inte säga vem som ska ingå. 3) där attackerna i debatten inte som tidigare alla mot Åkesson utan andra mönster uppstår där kampen om mittfältet blir allt viktigare.

Ja ska vi taktikrösta eller ideologirösta i valet? Taktik är att välja så att endera laget inte tappar någon kompis utanför riksdagen. Ideologi är att skita i vilket lag som vinner utan ge järnet för det man tror på. Det är bara det att jag litar inte riktigt på MP:s förhållande till rödgrönt. Ska de fortsätta vara mespartiet a la 1994-2006 eller börja ställa krav på att släppa fram Löfven som regeringsbildare och kanske själva ingå i regeringen?

Många miljöpartister ja 75% sen förra valet röstade rödgrönt för de trodde på rödgrönt. Ska en röst på MP bli en röst a la Löfven som är som Persson? I så fall ett mycket svagare S-parti än det som Göran Persson var ledare för. Var står MP idag? Som jag ser det finns en klar vänsterförskjutning som ingen kan förklara bort. Ungefär samma stil som de tyska Gröna som förlorade valet nyligen men vann det i "rödgrönt".Merkel fick ingen majoritet men politiken blev mer förskjuten in i mitten. Blev den grönare då? Möjligen blir den iaf ens vänster då SPD är ett mittenorienterat parti men som enskilt parti VANN ju de konservativa valet..

Det skulle inte förvåna mig om moderaterna drar nytta av att det dels blev en moderat regeringsbildare i Norge (som det redan finns i Finland) samtidigt som Merkels kristdemokrater är klart dominerande i Tyskland. Kan MP då helt avstyra att folket faktiskt vill ha M även om deras politik bör vara mer anpassad till den gröna kostymen? Men måste MP då alltid hänga i hasorna på S? Det räcker väl med V som "hängparti" där som aldrig skulle kunna fälla en "arbetarregering". Dock verkar det som MP till varje pris vill avsätta alliansregeringen och det är väl som att lägga ut röd matta för Löfven?

Inga kommentarer: