< div id=”header ”>< / div>

fredag 14 oktober 2011

Effekten av Juholt-affären kommer att bli kortvarig!

Henrik Oscarsson statsvetare har granskat effekten av olika politiska på affärer och skandaler och de visar att det det på lång sikt inte har någon betydelse för stödet till i aktuella fallet socialdemokratiska partiet. Att sedan olika ledares egen popularitet eller förmåga kommer i ett skarpt läge beror lika mycket på hur man gör sig förstådd hos motståndarna eller medspelarna.

När Fredrik Reinfeldt fick en utsträckt hand av Håkan Juholt sa han följdriktigt "Du är inte vald för att samarbeta mer utan för att samarbeta mindre". Håkan Juholt är heller inte vald för att samarbeta med V och MP i någon rödgrön blockfålla. Detta samarbete är mer eller mindre upplöst och det krävs nya initiativ för att det ska återuppstå igen. Närmast på tur är vad som sker efter Lars Ohly i Vänsterpartiet. Mycket kan och ska hända "innan allt är som förut igen".

I partiledardebatten pratade Åsa Romson att sätta lökar. Budskapet är inte olikt vad Håkan Juholt själv anförde för mål. Kanske lade sig Åsa Romson och MP sig mer till vänster än S då flirtarna varit många från Alliansen vem som är "första tjing att samarbeta med. Håkan Juholt sträckte ut handen om "breda lösningar" över blockgränsen alltså åt andra hållet. Utfallet av detta är att både S och MP är kvar i den "rödgröna" fållan tillsammans med Vänsterpartiet på gott och ont men ev. avvikelser i opinionen nu främst kommer att drabba S men inte naturligt tillfalla alliansen.

Inga kommentarer: